"Als regisseur heb ik er 2 jaar met mijn neus bijgestaan, maar toch had ik nooit door dat er een soort backstage was waar er dingen zijn gebeurd die niet kunnen." Dat vertelt tv-maker Arnout Hauben in 'Het huis' over zijn tijd als regisseur van de serie 'Het geslacht De Pauw'. Hij legt ook uit hoe er tijdens de draaiperiode vaak verwacht werd dat er op de set overnacht werd.
Stien Schoofs
Starten in de televisiewereld deed Arnout Hauben net voor de eeuwwisseling bij productiehuis Woestijnvis. Enkele jaren later ging hij aan de slag als 1 van de 4 regisseurs van het programma 'Het geslacht De Pauw'. De komische televisiereeks, geschreven door Bart De Pauw, is een parodie op realitysoaps en kende 2 seizoenen die werden uitgezonden in 2004 en 2005.
De zaak Bart De Pauw
In november 2017 barst de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw los. Verschillende vrouwen maken melding van grensoverschrijdend gedrag. In 2021 wordt De Pauwveroordeeld voor belaging en elektronische overlast.
Enkele van die vrouwen werkten met De Pauw samen op de set van 'Het geslacht De Pauw'. Zo heeft tegenspeelster Maaike Cafmeyer hem beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, net als kleedster en actrice Cathérine Ongenae.
Hauben blikt in het jubileumseizoen van 'Het huis' terug op de periode op de set. "Ik heb veel dingen niet gezien", start hij zijn verhaal. "Als ik dan nadien in die documentaires zie wat er allemaal is misgelopen... Ik heb dingen gevoeld, maar heb er nooit mijn vinger kunnen opleggen."
Toch stond hij er als regisseur vaak met zijn neus bovenop. "Ik stel me daar af en toe toch vragen bij. Het is een hele rare bladzijde in mijn professionele carrière. Je staat er gewoon op te kijken en je hebt gewoon niet door dat er een backstage is waar dingen gebeuren die echt niet kunnen."
Ik denk altijd dat ik goede mensenkennis heb, maar dan ben je soms toch blind voor dingen die voor je voeten gebeuren
De jonge Tom Waes en Maaike Cafmeyer, Bart De Pauw die een succesreeks maakt: het voelde voor Hauben als een intense club. Hij beschrijft het als "sektarisch". "Mijn vrouw Mieke heeft zich daar in die periode ontzettend aan geërgerd. We moesten vaak op de set blijven slapen, bijvoorbeeld."
"Bart zag dat als een soort bonding en het hielp volgens hem ook om de hybride formule tussen fictie en realiteit, waar de serie vaak rond draaide, beter tot stand te brengen. Alles ging een beetje in elkaar over. Dat programma werd op een heel aparte manier gemaakt", herinnert Hauben zich. "Dat Bart daar de dingen heeft gedaan die hij heeft gedaan, dat is zot om te horen."
In 2011 richtte Arnout Hauben 'De Chinezen' op. Foto: VRT
De tv-maker geeft in 'Het huis' aan dat hij aan zichzelf getwijfeld heeft toen hij meer te weten kwam over de getuigenissen van de vrouwen. "Ik denk altijd dat ik goede antennes heb, goede mensenkennis. Maar dan ben je soms toch blind voor dingen die voor je voeten gebeuren."
Eigen productiehuis veroorzaakte storm
Hauben werkte nog tot 2011 voor Woestijnvis en maakte onder meer de reeks 'De weg naar Compostela'. Een programma waar hij zelf heel tevreden over was en wat ook smaakte naar meer.
Tot het productiehuis besliste mee te stappen in het verhaal van mediagroep SBS Belgium, waardoor de commerciële zenders VIER en VIJF in het leven werden geroepen.
Een avontuur waar Hauben niet in wilde meegaan. "Ik, met mijn geschiedenis, voelde me enorm 'publieke omroep' qua DNA en ik wilde daar blijven", vertelt hij in 'Het huis'. De enige optie voor hem was om zelf een productiehuis op te richten. Dat deed hij in 2011 in de vorm van 'De chinezen'.
Mijn gezin en ik hebben zelfs een week niet thuis kunnen slapen
"Dat was echt een storm in mijn leven. Ik heb heel veel mensen boos gemaakt en teleurgesteld", blikt hij terug. Ondertussen is het stof gaan liggen, maar de periode rond zijn vertrek was heel intens. "Mijn gezin en ik hebben zelfs een week niet thuis kunnen slapen. We moesten en zouden teruggehaald worden."
Hij herinnert zich dat vooral als een heel intense en emotionele periode. Nu heeft hij rust gevonden, maar het gevoel van de stress van toen kwam even terug wanneer hij onlangs per ongeluk belde naarWouter Vandenhaute, 1 van de oprichters van Woestijnvis.
"Ik dacht naar een collega met de naam Wouter te bellen, maar had na 13 jaar stilzwijgen de foute Wouter aan de lijn: Wouter Vandenhaute. Toen ik hem hoorde, overviel me het gevoel van stress dat ik het eerste jaar na mijn vertrek gevoeld heb. Maar hij was heel vriendelijk en feliciteerde me", sluit Hauben op een positieve noot af.
'Het huis' wordt vandaag uitgezonden vanaf 20.40 uur bij VRT 1 en is vanaf nu al te zienvia VRT MAX.