Domy odpůrců Madura posprejovali. Nové volby ve Venezuele nic nevyřeší - iDNES.cz (2024)

„V naší ulici je asi padesát domù. A tøicet dva z nich má na sobì znaèku,“ vypráví sedmdesátník Pablo z chudé caracaské ètvrti 23 de Enero. Døív tu byla bašta prezidenta Huga Cháveze, nyní zde kromì volièù souèasné hlavy státu Nicoláse Madura žijí i ti, kteøí hlasovali pro opozici.

A pár dní po sp*rných prezidentských volbách se na mnoha zdejších domech objevil køížek èi písmeno X. Místní podle americké stanice CNN míní, že domy posprejovaly prorežimní polovojenské skupiny známé pod názvem „colectivos“ a že si tak oznaèily domovy lidí, kteøí byli na protivládních demonstracích.

Venezuelské úøady tvrdí, že volby vyhrál Maduro. To odmítají jak pøedstavitelé opozice, tak mezinárodní pozorovatelé. Naštvaní Venezuelané kvùli tomu vyšli do ulic, kde na protest rozdìlávali oheò a pálili volební propagandu. Mnozí strhávali i sochy Madurova pøedchùdce Cháveze. Ty, kteøí protestovali pøímo pøed svými domy a u toho bili do hrncù, si èlenové colectivos údajnì fotili.

🇻🇪 Caracas residents who awoke to find their homes marked with an X last week believe regime loyalists are behind an operation intended to indicate where opposition supporters live.

Get the whole story: https://t.co/MCG56eYlsF https://t.co/4ZG6D6iSQK

15. srpna 2024 v 21:33, pøíspìvek archivován: 16. srpna 2024 v 12:40

„Druhý den ráno jsme se probudili a všechny domy byly oznaèené køížem,“ pokraèuje Pablo, který podle svých slov uprostøed noci slyšel i zvuk spreje støíkajícího znaèku na jeho dveøe. „V dalších dnech pak jezdili po ulici a øíkali, že ty znaèky jsou pro zbabìlce a že pokud bude nìkdo protestovat, vrátí se se zbranìmi,“ øíká.

V mnoha nejchudších ètvrtích Caracasu jsou polovojenské skupiny, které Maduro už v minulosti využíval k zastrašování oponentù, jediným zákonem. Zúèastnit se dalších opozièních protestù se tak nyní podle CNN bojí i ti, jejichž dùm ještì svou znaèku nemá. Policie dosud pozatýkala stovky pøíznivcù opozice. Jedna z obyvatelek ètvrti popisuje, že colectivos v oblasti nainstalovaly kamery a že sama neví, komu mùže vìøit.

51 fotografií

Ostatnì už v roce 2019, kdy proti Madurovi stál lídr opozice Juan Guaidó, se ulicemi prohánìli èlenové polovojenských skupin na motorkách a terorizovali úèastníky protivládních sešlostí, jiní zase bránili novináøùm a opozièním poslancùm ve vstupu do parlamentu. Taktika je poøád stejná. I Pablo se bojí, že za své aktivity mùže skonèit ve vìzení.

„Je to dìsivé, protože v mém vìku už to skoro jistì znamená, že zemøu za møížemi. Ale nechci pøestat, lidé jsou naštvaní... Já jsem velmi naštvaný, zuøím,“ líèí. O útocích na Madurovy oponenty promluvila i souèasná lídrynì opozice María Corina Machadová.

Ta byla pùvodní kandidátkou na prezidentku, vláda jí však úèast ve volbách zakázala. „Mladí lidé jsou odvádìni ze svých domovù, domy jsou oznaèovány køížem na dveøích. Novináøi byli zadrženi, ètyøi z nich jsou obvinìni z terorismu,“ øekla Machadová.

„uk uk! Nebuïte malé dìti... Jdete do Tocorónu (vìzení, pozn. red.)!“ vzkázal Maduro opozici na shromáždìní z minulého týdne. Zátahy policie proti Madurovým oponentùm se tak neformálnì jmenují „Operace uk uk“. Zatímco úøady poøád nezveøejnily kompletní výsledky voleb, k èemuž je vyzývají Evropská unie i øada latinskoamerických státù.

Ve ètvrtek venezuelský parlament schválil první ze zákonù, které by mohly vést k zostøení represe. Jedná se o normu, která zpøísòuje dohled nad nevládními organizacemi. Podle úøadù bylo v souvislosti s protesty zadrženo na 2 400 lidí a 25 jich zemøelo. Nové protesty opozice svolala na sobotu.

🚨🇻🇪🗣Caracas, Venezuela Esto es el 23 de Enero, uno de los barrios populares del país. Pues las casas de manifestantes han sido marcadas con una X afuera al mejor estilo nazi.

#SIGUENOS🎥
https://t.co/Z6kvCGWJ9h https://t.co/jD3yzhPmVS

14. srpna 2024 v 21:25, pøíspìvek archivován: 16. srpna 2024 v 12:40

Podle opozice se totiž vítìzem stal její kandidát Edmundo González Urrutia, a to na základì záznamù ze zhruba 80 procent volebních místností. I podle Spojených státù volby vyhrál právì tento kandidát. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva a hlava Kolumbie Gustavo Petro pak navrhují, aby se volby konaly znovu. Zorganizovat a kontrolovat jejich prùbìh by podle nich mohl orgán, který není závislý na vládì ani opozici.

To však odmítá jak Maduro, tak opozice. „Volby nezopakujeme, protože je vyhrál Maduro,“ uvedl jeden z nejbližších spolupracovníkù prezidenta Diosdado Cabello. Podle samotného Madura si Venezuelané své domácí problémy vyøeší sami za pomoci svých zákonù, institucí a ústavy. „Volby už byly,“ øekla zase Machadová. Podle ní by bylo nesmyslné je opakovat.

„A když se Madurovi ani podruhé nebude líbit výsledek, tak co udìláme? Uspoøádáme tøetí, ètvrté nebo páté?“ dodala. Podle venezuelské státní volební komice CNE dostal Maduro 52 procent hlasù. Podle expertního panelu OSN však volby postrádaly „základní transparentnost a integritu“. Odborníci také zkritizovali CNE za to, že nezveøejnila výsledky z jednotlivých volebních místností. Podle nich to „nemá v souèasných demokratických volbách obdoby“.

Domy odpůrců Madura posprejovali. Nové volby ve Venezuele nic nevyřeší - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Used SUV / Crossovers for Sale in Colorado Springs, CO
Cars For Sale By Owner For Sale in Colorado Springs, CO
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
fltimes.com | Finger Lakes Times
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Uta Kinesiology Advising
Kcwi Tv Schedule
What Time Does Walmart Auto Center Open
Nesb Routing Number
Olivia Maeday
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Receptionist Position Near Me
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
Jail View Sumter
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5427

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.